Jdi na obsah Jdi na menu

Historie Vodňanského kapra

Čtyřicet let pořádání této dnes již tradiční akce určitě zaslouží ohlédnutí, a  to především k vyjádření úcty obětavým vodňanským pejskařům, kteří ať již byli v začátku nebo v následujícím průběhu.

První ročník byl zorganizován 26.prosince 1976, kdy v jeho zrodu byli kynologové - Rudolf Keršláger, Josef Havel, Jiří Buchtele, František Bakuta, Josef Krytinář, Antonín Tománek, Jan Hájek, František Homolka a další. Ti konkrétně jmenovaní působili ještě dlouhá léta jako obětaví pořadatelé následujících ročníků. Bohužel mnozí z nich již nejsou mezi námi.

Čím byl tento závod charakteristický ve svých počátcích? Soutěžilo se v kategoriích ZVV1 a ZVV2, beze stop. Vyjímky byli pouze v roce 1983, kdy kromě ZVV1 a ZVV2, byla vypsána i kategorie ZVV3.Dále to byl rok 1985 ,kdy kromě ZVV1 a ZVV2 byla vypsána i kategorie dle IPO2. Tehdy se účastnilo nejvíce psovodů v celé dosavaní historii tohoto závodu, kdy nastoupilo celkem 42 psovodů.

Další specifikou byla účast více tehdejších svazarmovských plemen psů, kdy kromě NO bylo vždy několik boxerů, alespoň jeden dobrman a velký knírač, ale i novofundlák ( vítěz ZVV1 v roce 1980)

Strartovní listinu vždy zaplňovalo průměrně dvacet psů, což se udržovaalo do konce devadesátých let minulého století.

Jako raritu lze uvézt 5.ročník (1981) , kdy vzhledem k bohaté sněhové nadílce a tuhým mrazům byly obrany  prováděny na přilehlém zamrzlém rybníce vedle tehdejšího cvičiště. Kupodivu, nikdo si nestěžoval, žádný pes, psovod ani figurant nebyli zraněni.

Do začátku devadesátých let bylo téměř  normální, že tento závod přesahoval popularitou rámec Jihočeského kraje, kdy k nám  jezdili psovodi ze středních, východních, západních Čech, ale i  Prahy.Vždy se jednalo o účast 2 -3 psovodů z Milína, Chotěboře, Tachova a hl. města.

A jaká je současnost? V posledních letech byl tento závod vypisován v kategoriích ZVV1 a IPO3. I přes veškerou snahu pořadatelů je vidět postupný klesající trend co se týče počtu účastníků. Ne jinak tomu bylo i při 39.ročníku v roce 2015, kdy byly vypsány kateorie  ZVV1, ZVV2, IPO1, IPO3. Nastoupilo opět 12 psovodů, stejně jako v předchozích dvou letech. Logicky se pak naskýtá otázka, zda-li má vůbec smysl tento závod dále organizovat, pokud bude přetrvávat současný trend účasti či dokonce klesat!!??

Tyto řádky sepisuju coby pamětník , který přišel do ZKO Vodňany na podzim 1979, z pracovních důvodů jsem odešel v roce 1980. Vrátil jsem se na podzim 1984.

Více jak dvacet ročníků jsem byl u přípravy této akce , počínaje přípravou propozic, vyhlášením výsledků vždy 26.12. k večeru konče.

Takže vím o čem hovořím. V současnosti má na starosti přípravu tohoto závodu tým šikovných a zapálených mladých lidí. Věřím, že jejich úsilí přinese ovoce.

Rád bych vyjádřil přesvědčení, že tento předělový 40.ročník bude odrazovým bodem pro další, snad úspěšnější ročníky. Jsem přesvědčen, že toto je nejen mým přáním.

Děkuji za pozornost a případné zamyšlení.

                               Miroslav Ryneš st.                         

                 t.č.předseda ZKO 119 Vodňany                                         

 

 

 

 

Poslední fotografie

Statistiky

Online: 1
Celkem: 173686
Měsíc: 2004
Den: 99

Archiv

Kalendář
prosinec / 2023